Hárman egy társaságban! Gyermek három Ukrajnában lévő szülőktől

A gyermekek természetes módon való fogantatásának hiánya óriási tragédia és probléma sok párt számára az egész világon. A meddőséggel küzdő családok sok pénzt és évet költenek egy régóta várt terhesség elérésére. Szerencsére manapság a „meddőség” diagnosztizálása már nem mondat, és vannak olyan módszerek, amelyek lehetővé teszik szülőkké válását, még a legreménytelenebb esetekben is.

A mitokondriális adományozás az ilyen egyedi módszerek egyike, amely lehetővé teszi egy nő számára, aki évekig nem tudott gyermeket foganni, teherbe esni és önállóan gyermeket hordozni. A tojás mitokondriumok helyes működése, nevezetesen azok aktív működése hozzájárul a sikeres fogamzáshoz. Következésképpen azon nők számára, akiknél ez a tevékenység elmulasztott vagy sérült, valamilyen okból kifolyólag be kell implantálni az egészséges donor mitokondriumokat.

A mitokondriális adományozási program három fő elemet tartalmaz: egy normál egészséges mitokondriumokkal rendelkező donort, egy anya petesejtjét és egy apa sperma sejtjét. A donor mitokondriumok lehetővé teszik a terméketlen beteg petesejtjeinek olyan működését, amely a sikeres fogamzáshoz szükséges. Ugyanakkor nincs szükség donor petesejtre, hanem csak magas funkcionális aktivitású mitokondriumokra.

Egy ilyen program lehetővé teszi, hogy 40 vagy több nő teherbe esjen, akik csak a donor petesejtnek köszönhetően tudnak gyermeket fogantatni az IVF-en keresztül. A programot azoknak a betegeknek is meghatározták, akik számos sikertelen IVF-kísérleten mentek keresztül. A mitokondriális adományozás révén a sikeres terhesség esélye jelentősen megnő. Sokkal könnyebb elérni a kívánt terhességet funkcionálisan aktív mitokondriumokkal.

Ukrajnában egy ilyen programot a BioTexCom központ szakemberei hajtanak végre. A szükséges felszerelésekkel, a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, profi szakemberekből álló csapattal, valamint a hűséges törvényhozás mellett az ukrán orvosok sikeresen vezettek be a meddőség kezelésének modern módszereit.