A rák és a meddőség kezelése: térképezhető alternatívák (orvosi segítséget nyújtó eljárás)

A Massachusetts-i tudósok egy csoportja megjegyezte, hogy az antimullerian hormon (AMH) megakadályozhatja a kemoterápia által kiváltott petefészekkárosodást.

Az egerekkel végzett preklinikai vizsgálatok rámutattak, hogy ez a hormon megállítja a petefészek tüszőben a tojás érési folyamatát. Ez a tulajdonság önmagában nem felfedezés , de az anti-mullerian hormon használata a tüszők tartósítására a kemoterápia során eddig még nem fedezhető fel. A kemoterápia ezeknek a fő tüszőknek a stimulálásával kimeríti a petefészkek tartalékát. Az anti-mullerian hormoninjekciók „a tüszők hibernációját okozhatják”  a kezelés során. Mivel a folyamat megfordítható, ezek a tüszők a kemoterápiát követően visszatérnek természetes fejlődésükhöz. A tojásfagyasztás alternatívája, amely alaposabb tanulmányozást igényel.

A texasi Brian Hermann csapata kimutatta, hogy a granulocita kolóniát stimuláló faktorok (G-CSF) injekciói megakadályozhatják a férfias termékenység csökkenését a kemoterápia vagy a sugárterápia után. Ezt a molekulát eddig használják a fertőzések megelőzésére a betegekben, mivel stimulálja az immunrendszert. A tudósok kimutatták, hogy ez stimulálja az új sperma őssejtek termelődését is. „Ez azt sugallja, hogy a G-CSF retrospektív kezelésként alkalmazható a termékenység helyreállítására”. Brian Hermann, aki a kutatást követi, úgy véli, hogy ez „kreatív megoldás” lehet .