A nők termékenységének csökkenéséhez kapcsolódó, fizikailag igényes munkavégzés és műszakváltás

Súlyemelés és esti / éjszakai / forgó műszak a rossz tojásminőséggel összefüggésben.

A fizikai munka vagy a rendes munkaidőn kívüli munkatervek csökkenthetik a nők fogamzásképességét – javasolja a Foglalkozási és Környezetgyógyászatban online közzétett kutatás.

Az eredmények azt mutatják, hogy a súlyemelés és esti / éjszakai / forgó műszak rossz tojásminőséggel összefüggésben van.

A korábbi kutatások összekapcsolták a foglalkozási tényezőket a termékenységgel, olyan eredmények alapján mérve, mint a terhesség ideje és a terhesség fennmaradásának képessége. Egyetlen tanulmány azonban nem értékelte, hogy a munkahelyi tényezők befolyásolhatják-e a nő biológiai képességét a csecsemő számára.

Ennek megoldására a kutatócsoport megvizsgálta a „petefészek-tartalék” mutatóit – a fennmaradó petesejtek számát (antális tüszök száma) és röviden a tüszöket stimuláló hormon vagy FSH szintjét, amelyek nőnek a nő öregedésekor és csökkenö termékenységet képviselnek – egy termékenységi klinikán részt vevő 473 nő közül 473-ban.

Megvizsgálták továbbá a petefészek válaszát – az érett tojások számát, amelyek egészséges embrióvá alakulhatnak ki 313 nőnél, akik 2015 decemberéig legalább egy IVF ciklust elvégeztek.

A nők átlagos életkora 35 év volt, míg az átlagos BMI 23 volt, és mind részt vettek egy folyamatban lévő (EARTH) vizsgálatban, amely 2004 óta vizsgálja azokat a környezeti és étrendi tényezőket, amelyek befolyásolhatják a termékenységet.

A nőket megkérdezték a munkájukhoz szükséges fizikai erőfeszítések szintjéről, a megmunkált órákról és a szokásokról, valamint a szabadidőben végzett fizikai és ülő tevékenységekről.

Összességében a tíz nő közül négy azt mondta, hogy munkájuk miatt nehéz tárgyakat kellett rendszeresen mozgatni / emelni, és körülbelül minden negyedik (22%) azt mondta, hogy munkájuk mérsékelten vagy nagyon fizikailag igényes. Tízből kilenc (91%) dolgozott rendes munkaidőben.

Az ultrahangvizsgálattal kimutatott fennmaradó tojások száma az összes 473 nő közül 8-tól 17-ig terjedt, míg az IVF-cikluson átesett 313-ból átlagosan 9 érett tojás volt.

A munkaterhelés típusa nem változott az FSH szintjén, de a fizikailag igényes munkahellyel rendelkező nők alacsonyabb tojástartalékkal rendelkeztek, mint azoknál, akiknek a munkája nem igényelte rendszeresen nehéz emelést.

És összehasonlítva azokkal, akiknek a munkavégzése nem jelentett nehézségeket, az IVF-en áteső nők körében a a fizikailag igényes munkahelyek alacsonyabb teljes tojástartalékkal és kevesebb érett tojástartalékkal rendelkeztek, ami majdnem 9% -kal, majdnem 14,5% -kal csökkent.

Ezek a különbségek nagyobb voltak az esti / éjszakai / forgó műszakban dolgozó nők körében: átlagosan kevesebb érett pete volt, mint a normál munkaidőben dolgozó nőknél. És még nagyobb voltak azok között, akik kifejezetten esti és éjszakai műszakban dolgoznak, valószínűleg a testóra zavarása miatt – sugallják a kutatók.

A túlsúlyos (25-ös és annál magasabb BMI) nőknek, akiknek a munkája fizikailag igényes, kevesebb érett tojásuk volt, mint az azonos súlyú nőknek, akiknek nem kellett nehéz munkát végezniük; ez az eltérés nagyobb volt, mint a karcsú nők körében.

Hasonló különbség mutatkozott az idősebb (37 éves vagy annál fiatalabb) és a fiatalabb nők között.

„Ezeknek a megállapításoknak klinikai következményeik vannak, mivel a kevesebb érett petesejtekkel rendelkező nőkben kevesebb tojás lenne, amely képes egészséges embriókká fejlődni” – írják a kutatók, akik hozzáteszik, hogy az eredmények „azt sugallják, hogy a foglalkozási tényezők konkrétabban befolyásolhatják az oocitát. a termelés és a minőség, nem pedig a petefészek öregedésének felgyorsítása.”

Ez egy megfigyelő tanulmány, tehát nem vonhatók le határozott következtetések az okról és a következményről, és ehhez a kutatók nem tudták értékelni más potenciálisan befolyásoló tényezők hatásait, például a hosszú munkaidőt vagy a nappali és éjszakai műszakok közötti váltást.

És ezek a megállapítások nem feltétlenül általánosíthatók azoknak a pároknak, akik orvosi segítség nélkül természetesen megpróbálnak fogamzni.

Ugyanakkor megállapításaik a hasonló tanulmányok eredményeit tükrözik. „Eredményeinkkel együtt úgy tűnik, hogy az alacsonyabb petesejtminőség lehet az egyik út, amely közvetíti  munkavégzés során a nehéz teher mozgatása vagy emelése”- sugallják.