India megtiltja a külföldieknek, hogy béranyákat alkalmazzanak

A mozgalom célja az indiai nők profit célú kizsákmányolásának elkerülése, ám mások diszkriminatívnak hívják, és félnek a potenciálisan veszélyes következményektől.

India kormánya kijelentette, hogy megtiltja a külföldieknek a béranyák használatát az országban, ez a lépés valószínűleg a virágzó kereskedelmi helyettesítő iparágot érinti.

Az utóbbi években gyermekek nélküli külföldi párok sora állt az országba, olcsó, legális és egyszerű utat keresve a szülői kapcsolatokhoz.

Az egészségügyi ágazat becslései szerint India béranyasági üzletága 9 milliárd rúpiáért (138 millió dollárért) növekszik, és évente 20% -kal növekszik.

De a kritikusok szerint a jogszabályok hiánya ösztönzi a fiatal, szegény indiai nők kizsákmányolását. A legfelsö bíróság kijelentette, hogy „nem támogatja a kereskedelem helyettesítését”.

„Indiában semmilyen külföldiek nem igényelhetnek bűnügyi szolgáltatásokat” – mondta az iparággal kapcsolatos petíciót tárgyaló bíróság, hozzátéve, a helyettesítés „csak indiai párok számára” lesz elérhető.

Több ezer terméketlen pár, sok tengerentúli országból, felveszi az indiai nők méhét az embriók születéséig tartó hordozására.

India olcsó technológiával, képzett orvosokkal és állandó helyettesítő kínálatával egyike annak a kevés országnak, ahol a nőknek fizethetnek más gyermekek hordozására.

A béranyák kapcsolatos szerzödés sok más országban illegális.

A folyamat általában in vitro megtermékenyítést és embrióátadást foglal magában, ami az ilyen szolgáltatásokat kínáló termékenységi központok növekedéséhez vezet.

A legmagasabb termékenységi szakértő a kormány mozgását megkülönböztető jellegűnek tartotta, míg a vezető nőaktivisták figyelmeztették, hogy az iparág a föld alatt van és a szabályozók számára elérhető.

„A kereskedelmi helyettesítés tilalma néhány párt eljuttat a fekete piacra, és megfosztja a többi párt a gyermekek esélyétől” – mondta Ranjana Kumari, a Társadalomkutatási Központ igazgatója az AFP-nek.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy sok helyettesítés nem rendelkezik egészségbiztosítással, és többek között rosszul fizetik őket” – mondta. Hozzátette, hogy szorosabb tilalom helyett inkább szigorúbb szabályozásra van szükség.

A legfelsöbb bírósághoz intézett privát petíció célja az emberi embriók kereskedelmi célú megállítása.

A hónap elején a Delhi bíróság aggodalmát fejezte ki és felszólította a kormányt, hogy határozza meg az ipar szabályozására szolgáló intézkedéseket.

Ranjit Kumar ügyvéd által a bírósághoz benyújtott kormány nyilatkozata azt mondta, hogy „időre lesz szükség a törvény hatályba léptetéséhez”.

„A kormány tiltja és szankcionálja a kereskedelmi helyettesítő szolgáltatásokat” – mondta.

A kormány konzultált a nőcsoportokkal és az egészségügyi ágazattal egy törvényjavaslat-tervezetről, az Assisted Reproductive Technology-ról, amelynek célja az ipar szabályozása. A klinika tulajdonosai tagadták a helyettesítő anyákkal szembeni rossz bánásmódot, mondván, érdekükben áll a nőket jól kezelni, hogy egészséges csecsemőket szülhessenek.

Dr. Nayana Patel, India egyik vezető termékenységi szakember szerint a lépés hátrányosan megkülönböztette azokat a külföldieket, akik szintén vágytak gyermekeikre.

„Igen, szigorú ellenőrzésekre és ellenfelekre van szükség, de a külföldiek betiltása nem a válasz. Ez embertelen „- mondta Patel az AFP-nek.

„Nincs kizsákmányolás, ez egy önkéntes szerződés az emberek között, pénzcserével. Mi a baj vele?”

„Ez méltóságteljes kereset. A szobalányként dolgozó nők helyett béranyak is lehetnek”- mondta Patel, aki a Dudzsaráti nyugati államban található Akanksha termékenységi klinikát dolgozik.

A legutóbbi lépés az, hogy India 2012-ben új szabályokat adott ki, amelyek megtiltják a külföldi melegpárok és az egyedülálló személyek számára a helyettesítő anyák szüleikké válását, éles kritikát vonva a melegpárok jogi képviselői és a termékenységi klinikák számára.

A meglévő szabályok szerint a külföldi pároknak Indiában helyettesítési megállapodást kell kötniük: „férfinak és nőnek [kellően házasnak kell lenniük, és a házasságot legalább két évig fenn kell tartani”.

A helyettesítés költsége Indiában általában körülbelül 18 000 és 30 000 dollár, ebből körülbelül 8 000 dollár a megy helyettes anya számára.