Béranyasági folyamat A-tól Z-ig

Ha egy orvos diagnosztizál meddőséget, a pár megkezdi a helyettesítési folyamatot. Mindenekelőtt ki kell választani a reproduktív engedélyezett klinikát. A BioTexCom központ az egyik legjobb. Itt a professzionális orvosok, jogi szakértők és pszichológusok segítenek abban, hogy szülőkké váljon, könnyen és utóhatások nélkül.

Mindenekelőtt a BioTexCom klinika dolgozói választják meg a megfelelő helyettes anyát. Orvosi központunkban olyan helyettes anyák adatbázisa áll, amelyek megfelelnek az összes szükséges követelménynek. A helyettesítő anyára vonatkozó fő követelmények:

 • jó általános egészségi állapot, a terhesség lehetősége, minimális kockázattal a saját és a baba egészségére;
 • legalább egy egészséges saját gyermeke van;
 • mentális egészség.

A helyettesítő anya szerepére pár választhat rokonot, barátot vagy teljesen külső személyt – ez a választás mindig egyéni, és a család kívánságaitól és preferenciáitól függ. A helyettes anya kiválasztása után megfelelő megállapodások lesznek az ő és a genetikai szülők között, megkezdődnek az orvosi vizsgálatok és az egészségügyi vizsgálat szakaszai. A gyermeket szülő nőknek komplex orvosi vizsgálat eredményeivel kell rendelkezniük. Különösen:

 • vércsoport és Rh faktor;
 • szifilisz, HIV, hepatitis B és C vérvizsgálata (3 hónapig érvényes);
 • nemi fertőzések vizsgálata (clamidiosis, nemi herpesz, ureaplasmosis, mycoplasmosis, citomegalovírus, rubeola stb.) (6 hónapig érvényes);
 • vizelet elemzés (1 hónapig érvényes);
 • teljes vérvizsgálat + véralvadás (1 hónapig érvényes);
 • vérkémiai vizsgálat: GPT, ACT, összes bilirubin, cukor, BUN stb. (1 hónapig érvényes);
 • fluorográfia (egy évig érvényes);
 • kenetek a húgycsőből és a méhnyakcsatornából származó növényekre; a hüvelyi tisztaság szintje (1 hónapig érvényes);
 • méhnyak kenetének citológiai vizsgálata;
 • terápiás vizsgálat és jelentése az egészség állapotáról és a terhesség ellenjavallatainak hiányáról (egy évig érvényes);
 • pszichiáter vizsgálata és jelentése (egyszer).

Ha ezeknek a vizsgálatoknak a eredményei megválaszolják a megfelelő normákat, és a nő, aki vállalja, hogy gyermekét hordozza, egészséges, az orvosok megkezdi a következő lépést – a genetikai és a helyettes anyák menstruációs ciklusának szinkronizálását. Erre a genetikai és a helyettesítő anyák petesejtjeinek megfelelő állapotának eléréséhez van szükség. Ebben a szakaszban egy bizonyos séma szerint a helyettesítő anyának hormonális szereket szállítanak, amelyek endometrium érést okoznak. Az orvosok emellett ellenőrzik a vér hormonszintjét, valamint az endometrium és az ooteca ultrahang-ellenőrzését. Ennek a fázisnak a fő feladata az, hogy elérje a helyettesítő anya endometriumának (a méh belső rétegének) szükséges érettségi szintjét az embrió implantációjához (újracsatlakozás) az embriók származásának és átadásának idejéig. Ezen előkészületek során, egy bizonyos rendszer szerint, a helyettesítő anyát hormonális szereket szállítják, amelyek endometrium érést okoznak, vagy a szinkronizációt természetes ciklusát hajtják végre. Természetesen ebben az időszakban a helyettesítő anya csak fogamzásgátló módszereket alkalmazhat, de nem hormonális módszereket.

Ezenkívül, amikor a ciklusok szinkronizálódtak, elindíthatjuk a szokásos IVF eljárást. Ebben a szakaszban a genetikai szülőktől vett embriókat átvisszük a pótanya üregébe.

Az IVF ljárás minden résztvevő számára több szakaszból áll.

A genetikai szülők orvosi vizsgálata. Ezt a következő paraméterekkel hajtják végre.

Nőknek:

 • általános és speciális nőgyógyászati ​​vizsgálat;
 • a medencei szervek ultrahang vizsgálata;
 • a vércsoport és az Rh faktor azonosítása;
 • CBC, beleértve a véralvadási időt (1 hónapig érvényes);
 • szifilisz, HIV, hepatitis B és C vérvizsgálata (3 hónapig érvényes);
 • kenetek a húgycsőből és a méhnyakcsatornából származó növényekre; a hüvelyi tisztaság szintje;
 • terápiás vizsgálat és jelentése az egészség állapotáról és a terhesség terhességéről.

A bizonyítékok szerint szerint a genetikai anya a következő vizsgálatokon megy keresztül:

 • méh és petevezetékek vizsgálata (hiszterosalpingográfia vagy hiszterosalpingoszkópia és abdominoscopia);
 • endometrium biopsziája;
 • a húgycsőből és a méhnyakcsatornából származó anyagok bakteriológiai vizsgálata;
 • méhnyakok kenetének citológiai vizsgálata;
 • hormonok vérvizsgálata;
 • antiszisztéma és antifoszfolipid antitestek (sperma elleni antitestek) jelenlétének vizsgálata;
 • fertőzések vizsgálata (clamidiosis, ureo- és mycoplasmosis, cito-megalo vírus, toxoplasmosis stb.);
 • más szakemberek következtetési döntése a vizsgálat eredményéről.

Férfiaknak:

 • szifilisz, HIV, hepatitis B és C vérvizsgálata (3 hónapig érvényes);
 • spermogram;
 • a vércsoport és az Rh faktor azonosítása;
 • andrológus konzultáció;
 • fertőzések vizsgálata (clamidiosis, ureo- és mycoplasmosis, herpes simplex vírus, citomegala vírus stb.).

Ezenkívül a 35 évesnél idősebb házaspároknak orvosi genetikai konzultációt kell folytatniuk.

A szuperovuláció indukciója

Ez a szakasz a genetikai anya vizsgálatától kezdődik. A szuperovuláció több petesejt érlelési folyamata egy ootekában (általában minden menstruációs ciklus alatt csak egy peteérés érlelhető ootekában). A nők szuperovulációjának stimulálása, aki gyermeket kíván, a terhesség esélyének növelése érdekében történik. Ennek elérése érdekében a nőket speciális hormonokat injektálják, amelyek több tüsző érését idézik elő (buborékok, amelyekben petesejtek nőnek). Fejlődésüket a vér hormonszintjének és napi ultrahangvizsgálatnak köszönhetően, a stimuláció 4–5 napjától kezdve, amíg a tüszők el nem érik egy bizonyos méretet.

Ellenőrzési módszerek:

 • Az ultrahang monitorozása a fő módszer a tüszők és az endometrium fejlődésének irányítására a szuperovuláció indukciója során. Az ultrahang-monitorozás során rögzítik a tüszők számát, átlagos átmérőjüket és az endometrium vastagságát.
 • A hormonális monitorozás az ooteka-hormonok vérkoncentrációjának dinamikus azonosítása, és kiegészíti az ultrahangvizsgálat adatait a tüszők érettségéről.

A szuperovuláció indukciójának sikeres befejezése az alábbi mutatók: a tüsző átmérője meghaladja a 17 mm-t, az endometrium vastagsága pedig -8 mm vagy annál nagyobb. A petesejt érésének befejezéséhez az orvos intramuszkulárisan injektálja az emberi chorális gonadotropip hormont, amely serkenti a folyamatot, amikor a petesejt elhagyja az ootekát. 35-36 órán belül meg kell kezdeni az ovulációt – a tüszők elhagyják az ootekát.

Centesis

Ezenkívül a folliculus centezisének eljárása is – petesejtek kinyerése a tüszők paracentezisének segítségével, a hüvelyen keresztül a medenceüregbe és az ooteka-ba bevezetett speciális tűvel, valamint az ojjak szivattyúzása. Ezt az eljárást a korion gonadotróf hormon bevezetése után 32–40 órán belül tartják. Az eljárást ultrahang-ellenőrzés alatt, speciális lyukasztó tű segítségével végezzük. Ha a hüvelyen át nem lehet punkciót végrehajtani, a tojásokat laparoszkópos módszerrel lehet megszerezni, vagyis a hasfal szúrását az alvusba behelyezett speciális kamera ellenőrzése alatt.

A genetikai anyának általában a szúrás előtt ajánlott az étkezés és az ivás megszüntetése 8 órával a szúrás előtt, és néhány nappal a szúrást megelőzően a hüvelyben történő szennyvízkezelés (gyertyák beszivárgása vagy fertőtlenítő folyadék) elvégzése a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. A punkció után néhány nap alatt a nők bizonyos fájdalmat érezhetnek a medence területén, de általában nincs kellemetlen következmény.

Termékenyítés

Tehát a genetikai anya petesejtjeit vették és átadták az embriológusoknak. Mi a következő lépés? Ezenkívül a legfontosabb dolog történik – „petesejtek és embriók in vitro megtermékenyítése”, vagyis az elválasztott petesejtek megtermékenyítése a férj spermájával (genetikai apa) in vitro.

A follicularis punkció előtt a genetikai anyának genetikai apa adományozza a spermáját. Az eljárás előtt apának ajánlott 3–5 nap alatt szexuális kapcsolatot tartani. A szükséges spermát maszturbációval veszik át.

Ezután a feleségtől kapott petesejteket a férje spermájával megtermékenyítik. Ez a folyamat a következőképpen történik: a follikuláris punkció eredményeként kapott follikuláris folyadékot Petri-csészébe helyezzük, megvizsgáljuk a kapott petesejtek minőségét, majd spermával egy speciális inkubátorba helyezzük. A petesejtek megtermékenyülésének ténye 12-18 órán belül megfigyelhető. Ha az eljárás sikeres volt, és megtermékenyítés megtörtént, azokat egy speciális környezetbe helyezik, ahol az embriók kezdeti fejlődése megtörténik.

A megtermékenyítés ismételt értékelése 24-26 órán belül kell elvégezni. A petesejtek megtermékenyítését mikroszkóp alatt ellenőrzik. Azonban nem elegendő a jelenlétük ahhoz, hogy döntést hozzanak az embriók áthelyezéséről a helyettesítő anya méhébe: először is biztosítani kell az embriók normális fejlődését. Csak az embrió megosztó sejtjeinek mennyiségéből és minőségéből lehet megfigyelni, és legkorábban a megtermékenyítés után egy nappal, amikor a sejtek megosztódásának első jelei megfigyelhetők.

Ha a megtermékenyítés nem történt meg, akkor az egész eljárást megismételjük egy másik menstruációs ciklus alatt.

Embrionális transzfer

Ha megtermékenyítés megtörtént, meg lehet kezdeni a következő szakaszt – az embriók átvitele a helyettesítő anya méhébe, aki az előzetes hormonterápia segítségével felkészült erre az eljárásra.

A transzfert a nőgyógyászati székben hajtják végre: az orvos gondosan vezet be a méhbe egy speciális katétert, az embriológus egy speciális folyadékkal töltött fecskendőt hoz, amely embriót tartalmaz, és fokozatosan vezetik be a katéteren keresztül a méhüregbe a méhnyakon keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes eljárás. Ha ez nem lehetséges, valamilyen okból az embrió átvihető a méh falán (transzmyometrium). Ebben az esetben a tű beilleszthető a medenceüregbe a hüvely vagy a hasi falon keresztül. Általában legfeljebb három embriót transzferálnak, bár több is lehetséges – ha alacsonyabb a beültetés valószínűsége.

Az embrióátadási eljárás után a helyettesítő anya az úgynevezett hormontámogatást kapta progeszteron gyógyszeres kezelés révén – javítja a méh belső bélésének – az endometriumnak – állapotát, és ilyen módon növeli az embriók sikeres csatlakoztatásának esélyét.

Az embrióátadást követő két héten, valamint a kemény fizikai munka és a testmozgás után a béranyának tartózkodnia kell a szexuális kapcsolatoktól. Mikor lesz az eredmény ismert?

Az embriókat átviszik a menstruációs ciklus 17 napjára (a napokat a menstruáció első napjától számolják), a vérben vagy vizeletben a béta-CG terhességének diagnosztizálását az embrió átadása után 12–14 nappal kell elvégezni, és mivel a 15 napon speciális hormonális gyógyszereket írnak elő, és pozitív terhességi teszt eredményeként ezt a kezelést a terhesség 12-14 heteig folytatják

A terhesség ultrahang-megerősítését az embrióátadás utáni 21 naptól lehet elvégezni.

A terhesség kezdete után a helyettesítő anya orvosok felügyelete alatt áll.