Anyasági és apasági DNS-tesztelés

A helyettesítés olyan folyamat, amelynek során egy nő egy másik pár számára feladja a gyermeket. A helyettesítést kereső párokat néha „szociális szülőknek”, „szándékolt szülőknek” vagy „megbízót adó szülőknek” hívják. Egyes esetekben donor spermát és tojást használnak, míg más esetekben az üzembe helyező szülők a sajátjukat használják. A körülményektől függően a párok anyasági és apasági teszteket használhatnak annak érdekében, hogy meghatározzák biológiai kapcsolatukat a helyettes anyától született gyermekkel.

Különböző típusú helyettesítés

A hagyományos helyettesítési módszer az, amikor egy nő egy másik párnak hordozza a babát, de a helyettes anya is a tojását adományozza. Az ilyen típusú helyettesítés, bár könnyebben végrehajtható, mivel megtehető mesterséges megtermékenyítéssel, kissé problematikusabb lehet, tekintettel arra a tényre, hogy a csecsemőt hordozó nő a gyermek biológiai anyja.

Egy másik alternatíva a terhességi helyettesítés. Ebben az esetben a pároknak IVF-kezelést kell igénybe venniük. A spermát és a petesejtet laboratóriumban megtermékenyítik, majd a megtermékenyítés után az embriót a helyettesítő anya méhébe implantálják.

Mivel a helyettesítést választó párok bevonják a helyettes anyát (aki lehet, nem a gyermek genetikai anyja, de ennek ellenére a csecsemőt hordozó személy), DNS-vizsgálatra, mert lehet hogy szükség lesz az örökbefogadási kritériumok teljesítéséhez vagy a szülés támogatásához tanúsítási eljárás a gyermek biológiai szülei által.

Ha akkreditált apasági tesztelő céget keres, amely képes elvégezni a tesztetek, látogasson el a következő weboldalra: http://www.easydna.co.uk

Anyasági tesztelési esetek

Általában ezeket a terhességi szájviszonyokat hajtják végre, amikor az anya, aki a terhességet átvitte, biológiailag nem függ össze a gyermekkel. A petesejt donorának ebben az esetben szükség lehet arra, hogy igazolja, ő ahelyett, hogy a gyermeket szül ő anya, a tényleges biológiai anya. A DNS-teszt ebben az esetben elősegíti a helyettesítő anya biológiai anyának való kizárását.

Apasági vizsgálat esetei

Időnként a párok apasági tesztet végezhetnek, hogy egyszerűen megbizonyosodjanak arról, hogy a megfelelő embriókat beültették vagy a megfelelő spermát használták a megtermékenyítés során. Noha ritkán fordultak elő a keverések a múltban, a pároknak olyan traumákkal kellett foglalkozniuk, akik megtudták, hogy gyermeke biológiailag nem áll kapcsolatban velük. A helyettesítés vagy bármilyen típusú asszisztált reproduktív beavatkozás akár két évet is igénybe vehet; ezek költségeket, hormonterápiát, stresszt jelentenek – nem meglepő, hogy egyes párok DNS-teszttel törekedhetnek a nyugalomra.

DNS-vizsgálat: A jogi szempont

A biológiai származás DNS-teszttel történő megállapítása valóban fontos lehet azokban az esetekben, amikor a pár azt akarja, hogy gyermeke legálisan beléphessen egy olyan országba, amelynek egyik biológiai szülője őshonos / honosított állampolgár. A bevándorlási hatóságoknak valóban szükségük lesz egy DNS-teszt eredményére, amely igazolja a szülő / gyermekek közötti kapcsolatot. Például egy béranyasagon keresztül született gyermeknek, akinek a szülei Egyesült Királyság állampolgárai, meg kell erősíteniük biológiai kapcsolatukat egymással annak érdekében, hogy a gyermek élhessen a brit állampolgárok gyermekeinek biztosított előnyökkel és jogokkal. Ez annál is fontosabb, ha a házaspárok helyettesítő kezelésen estek át az Egyesült Királyságon kívül.

Mintagyűjtés és DNS-tesztelési folyamat

A minták gyűjtését attól függ, hogy a tesztben részt vevő emberek hol vannak.

Ha külföldön vannak, akkor ezt valószínűleg a helyi nagykövetségen vagy konzulátuson rendezik. Fontos szempont, hogy a DNS-tesztelésnek szigorú mintagyűjtési eljárást kell követnie. A mintákat egy orvosnak vagy nővérnek kell gyűjtenie, az úgynevezett mintavételt (ha nagykövetségen hajtják végre, akkor már rendelkeznek kijelölt mintavétellel). Az összes részt vevő felet azonosítani kell, és minden DNS-mintát össze kell gyűjteni és megfelelően dokumentálni. A mintába bevont emberek nem képesek kezelni vagy érintkezésbe kerülni a DNS-k gyűjtésére használt orális tamponokkal. Az összes mintát a mintavevőnek kell elküldeni a vizsgálathoz. Az ilyen teszt eredményeit hitelesítik és nyomtatott formában küldik el.