„Az érem legfontosabb oldala”. A béranyaság erkölcsi és etikai szempontjai

Úgy gondolom, hogy mindenki olvasta, gondolkodott vagy beszélt a helyettesítő anyaság etikátlan részéről. Ez az oka annak, hogy most elhagyjuk ezt a népszerű kérdést, és azt javasoljuk, hogy beszéljen a „kitüntethető oldalról” – a nők jogairól, hogy egy másik pár gyermekét szülhessenek.

„A testem a saját vállalkozásom” – a feminizmus és a demokratikus társadalom egyik alapvető posztulációja. Sok országban a nők harcolnak az abortusz elvégzéséért, azért, hogy bármilyen ruhát viseljenek, amely tetszik, bírálkodás és szexuális zaklatás nélkül. Miért döntöttünk úgy, hogy helyesen választottuk a helyettes anyát, miért gondoljuk mi okosabbak vagyunk?

Ennek az érzésnek a gyökerei valószínűleg a tudatalattból fakadnak, egy nagyon mély és rejtett kapcsolat a helyettes anyával, akik többnyire a szegény országokban élő nők, kevésbé intelligens és oktatott emberek, akiknek joga van döntést hozni.

Ennek ellenére a legtöbb szegény országban a nők iskolázottsági szintje meglehetősen magas, továbbra is helyettes anyákká válnak, mert ezekben az országokban a tanár vagy orvos általában nem garantálja a tisztességes jövedelmet magának – nem is beszélve a gyermekről (a helyettesítő programhoz való hozzáférés csak a szülött nőket érheti el).

Ez nem az egyetlen vitatott kérdés a helyettesítő orvoslás területén. A reproduktív korú emberek tojásfagyasztási tilalma, a helyettesítő anyaság és az adományozás tilalma – de az IVF engedélyezése, és ez nem teljes lista. És mindegyiket külön meg kell vizsgálni.