Béranyák

A helyettesítő anyák (helyettesítők) lehetnek rokonok, barátok vagy idegenek.Számos helyettesítési megállapodást ügynökségek készítenek, amelyek segítséget nyújtanak a tervezett szülők és a nők összevetésében azokkal a nőkkel, akik díj ellenében szeretnének helyettesülni. Az ügynökségek gyakran segítenek a bonyolult orvosi és jogi szempontok kezelésében. A helyettesítési megállapodásokat függetlenül is meg lehet hozni. Gondos átvilágításra van szükség egészségük biztosítása érdekében, mivel a terhességi hordozó potenciális szülészeti kockázatokat hordoz magában. Az is tanácsos, hogy a tervezett szülőknek és a helyettes anyáknak legyen független képviselőik, akik segítenek őket a helyettesítés jogi kérdéseiben.

A potenciális helyettes anyának általános egészségi állapotúnak kell lennie, és terhességben képesnek kell lennie arra, hogy a lehető legkevesebb kockázatot jelentsen saját egészségére. Egyes egészségügyi feltételek megakadályozzák, hogy egy nő helyettes anyavá váljon, például olyan ismert egészségügyi problémák esetén, amelyek a terhesség szövődményeihez vezethetnek, vagy veszélybe sodorhatják a nőt. Ugyancsak azok, akik jelentősen túlsúlyban vannak, súlyos dohányzók, alkoholfogyasztók vagy kábítószer-fogyasztók, nem alkalmasak helyettesítő anyákra.

Mivel az első terhességnél a betegség és a problémák kockázata sokkal nagyobb, erősen ajánlott, hogy a helyettesítő anyák korábban legalább egy gyermeket szüljenek. Ez azt is jelenti, hogy a nő „tájékozott” beleegyezését adhatja a megállapodáshoz, mivel egy olyan nőnek, aki a pótlólagos elrendezést megelőzően terhességet tapasztalt, rendelkeznie kell azzal a tudással, amellyel döntését alapozhatja. Csak nagyon kivételes esetekben mérlegelheti az a nő, akinek nem volt még gyermeke. Az idős nő petesejtjeiből fakadó fokozott kromoszóma-rendellenességek (pl. Down-szindróma) kockázata miatt a más nők számára tojást adók számára 35 éves felső korlátot állapítanak meg. Ezért ugyanazt az életkorot kell alkalmazni a helyettesítő anyákra, akiknek saját petejét használni fogják,

A helyettes anya lenni érzelmileg és fizikailag is igényes feladat. Fontos, hogy egy nő, aki ezt a lehetőséget választja, partnere, családtagja vagy barátja támogassa az érzelmi támogatást és gyakorlati segítséget a terhesség alatt és után. A helyettesítés nem olyasmi, amit könnyedén be kell vonni. Gondosan mérlegelni kell az orvosi, érzelmi, jogi és gyakorlati kérdéseket, valamint a gyermek születéskor történő átadásának következményeit. Gondolkodni kell a meglévő gyermekre, a potenciális helyettesítő anya partnerére, a családjára és a barátaira gyakorolt ​​hatásról.