Szülési szabadság a helyettesítő gyermekek szüleinek

A helyettesített anyaság két táborra osztotta a világot – „mellett” és „ellen”. A helyettesítő vezetést a helyi törvények tiltják, például Németországban, Ausztriában, Norvégiában és Spanyolországban. Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Dániában, Izraelben, Svédországban, Kanadában és Hollandiában megengedett a terméketlen pár embriójának hordozása, anélkül, hogy pénzügyi helyettesítést kapnának a helyettesítő szolgáltatásokért. Ukrajnában mindenféle segített reproduktív technológia megengedett.

A meddőség diagnosztizálásával küzdő külföldi párok aktívan alkalmaznak olyan eljárásokat, mint a tojás adományozása és a helyettesítő anyaság Ukrajnában. A nem hivatalos statisztikák szerint havonta kb. 2000 pár csak az ukrán fővárost hagyja el a gyermekével, amelyt béranya segítségével született.

Egyes párok nem hagyják el azt a tényt, hogy egy nő hordozza gyermekét. Mások éppen ellenkezőleg – mindent megtesznek, hogy elnyomják ezt az igazságot, sőt hamis terhes has segítségével szimulálják a terhességet. Ismert, hogy a terhes nőknek joga van szülési szabadságra a szülés előtt és után. És mi lenne azokkal a nőkkel, akik csecsemőt szereztek helyettes anyától?

Az EU jogszabályai nem tartalmaz olyan szabályokat, amelyek arra kötelezik az európai államokat, hogy törvényes szülési szabadságot biztosítsanak a helyettesítő anya szolgáltatásait igénybe vevő nők számára.

A gyakorlatban a szülés után a nőnek elsősorban újszülött gondozására van szüksége – gyermekgondozási szabadságra, másodszor – a nők egészségével kapcsolatos lehetséges kockázatok megelőzése érdekében (amelyek előfordulhatnak a terhesség és a szülés során).

Az idővel és a helyettesítő programok nagy népszerűségének köszönhetően kifejlődött, hogy a helyettesítő anya szolgáltatásait igénybe vevő nőknek szülés utáni szülési szabadságra van szükségük, mint azoknak a nőknek, akik természetes módon anyákké váltak. Sőt, még akkor is, ha a nő még nem szült, életének első napjaitól kezdve vigyáznia kell újszülöttre. Ez ugyanúgy, mint a természetes kézbesítés után. Jó szabály az, hogy a helyettesített anya segítségével született gyermekek szülei nem mindig szükségesek szülési szabadságra a gyermek születése előtt, ám ez nélkülözhetetlen számukra a születése után.

Ezért az Európai Unió Bírósága a következő ítéletet hozta: „Terhes munkavállalókról szóló irányelv: Ezen irányelv vonatkozásában a Bíróság megállapítja, hogy az a női az a munkavállaló, aki megbízott anyának szülési jogviszony alapján szült gyermeket, nem tartozik ezen irányelv hatálya alá. Ennek az irányelvnek a hatálya és a tagállamok nem kötelesek ilyen munkavállalóknak ezen irányelv alapján szülési szabadságot biztosítani. Ennek oka az, hogy az irányelv 8. cikkében előírt szülési szabadság célja a gyermek anyja egészségének védelme a terhességéből adódó különösen veszélyeztetett helyzetben. Ez a védelem csak a „terhesség és szülés” utáni időszakra vonatkozik. Ezért ezen irányelv alkalmazása feltételezi, hogy az ilyen szabadságra jogosult női munkavállaló terhes volt és gyermeket szült. A Bíróság azonban kijelenti, hogy ez az irányelv minimumszabályokat ír elő a várandós munkavállalók védelmére. Következésképpen a tagállamok szabadon alkalmazhatnak kedvezőbb rendelkezéseket, amelyek kiterjednek a csecsemőkorú anyák megbízására is olyan helyettesítési intézkedés alapján.

A gyakorlat azt mutatja, nem csak a nőknek van szükségük szülési szabadságra. A férfiak is használhatják ezt az előjogot. Így William herceg feleségével, Catherine-vel együtt szülési szabadságot vett. Hat hét alatt megtagadta a munkát, hogy minden figyelmét a feleségére és a gyermekére összpontosítsa.