Preimplantation genetikai diagnózis

Prelimplantációs genetikai diagnózis celluláris – biológiai és molekuláris – genetikai vizsgálatokat jelent, amelyek segítségével eldöntik, hogy a mesterséges megtermékenyítés útján kapott embriót implantálják-e az alvusba vagy sem. A PGD az öröklődő betegségek és a kromoszómák káros sajátosságainak meghatározására, valamint a gyermek nemének és örökletes sajátosságainak meghatározására szolgál.

A PGD-t több mint 10 000 alkalommal használták. A 90-es évek óta használják. A PGD számos etikai és politikai ellentmondást okoz, mert érinti az alapvető kérdést – az élet csíráját. Sok országban a PGD-t törvény szabályozza, és csak meghatározott célokra engedélyezett. Németországban a PGD-t a rossz öröklődő betegségek, halál vagy vetélés elkerülésére használják.

Prelimplantációs diagnózis – a mesterséges megtermékenyítés során kapott embrió genetikai vizsgálata, mielőtt azt beültetik a nő alvusába. A megtermékenyítés utáni harmadik napon, amikor egy embrió hat vagy tíz sejtből áll – egy vagy két sejtet extrahálnak és genetikai mutációk alapján megvizsgálnak. Az aneuploidie-szűrést preimplantáció genetikai diagnózisának tekintik, amikor az embriót további kromoszómákon vagy azok hiányában ellenőrzik.

1990-ben Angliában az első baba PGD segítségével született az öröklődő betegségek elkerülése és a csecsemő nemének meghatározása céljából. Egy gyermek, akinek a monogenetikus öröklődő betegségét kizárták, 2 évvel később született. A PGD segítségével született gyermekek száma ma már több mint 10.000. A PGD-t nem csak kb. 200 betegség meghatározására használják, hanem más célokra is, például a mesterséges megtermékenyítés sikerének növelésére és a baba nemének meghatározására.