Fogalmak és meghatározások

Amenorrhoea – elnyomott menstruáció.

Androgén – túlnyomórészt férfi szteroid hormon.

Andrológus – a férfiak termékenységének egyik kudarca.

Antitest – oldható glikoproteinek, amelyek jelen vannak az intercelluláris nyirok szérumában; vagy jelen vannak a sejtmembránban, amelyek felismerik és megkötik az antigéneket.

In vitro megtermékenyítés – a kifejezés azt a megtermékenyítést jelenti, amely a testen kívül, laboratóriumi edényben zajlik, és nem a nő hüvelyi csöveiben. Az IVF magában foglalja a petefészkek stimulálását, a felszabadult tojások kinyerését, a petesejtek megtermékenyítését, az embriók laboratóriumi tenyésztését, majd az embriók beültetését a nő méhébe, hogy fejlődjön.

Segített reprodukció – mesterséges megtermékenyítés.

Biopszia – testszövetek kivonása resekcióval vagy szúrással tű segítségével mikroszkopikus, biokémiai és mikrobiológiai vizsgálatokhoz.

Blastocista – az embrió fejlődésének egy stádiuma, amely körülbelül 5 nappal a megtermékenyítés után következik be, amikor az embrió két különböző sejttípusból (azokból, amelyek a placentát képezik, és azokból, amelyek a magzatot alkotják) és egy központi üregből áll. Az IVF után az embriókat a méhbe történő átvitel előtt hagyják elérni a blasztocisztás stádiumot, ahelyett, hogy a második vagy harmadik nap után átjutnának.

Méhnyak – A méhbe történő nyílás. A méhnyak a hüvely tetején lévő szövetgyűrű, amely a sperma (egy méhnyaknyálkahártya) gyűjtésére szolgál, amelyet később a méhbe engednek. A nyaki nyálka változásainak megfigyelése segít meghatározni a termékenység jeleit.

Kromoszóma – a sejtekben található DNS és fehérje szervezett szerkezete. Ez egy darab, tekercselt DNS, amely számos gént, szabályozó elemet és más nukleotidszekvenciákat tartalmaz. A kromoszómák tartalmaznak DNS-hez kötött fehérjéket is, amelyek a DNS csomagolására és funkcióinak ellenőrzésére szolgálnak. Általános szabály, hogy egy személynek 23 kromoszóma-párja van.

Kromatizmus – a kromoszómák normál számának eltérése vagy bizonyos kromoszómák szerkezeti változásai. A gyakoriság növekszik a szülők öregedésével (> 35 év 1-2%,> 43 év 9%)

Sárga petefészek test – átmeneti vér mirigy a női szervezetben, amely az ovuláció után megjelenik és progeszteront fejleszt.

A DNS -A dezoxiribonukleinsav a nukleinsavak két típusának egyike, amely tartalmazza az összes ismert élő organizmust (az RNS-vírusok kivételével) kifejlesztésében és működésében alkalmazott genetikai utasításokat. Azokat a DNS-szegmenseket, amelyek ezt a genetikai információt hordozzák, géneknek nevezzük, de más DNS-szekvenciáknak szerkezeti céljaik vannak, vagy részt vesznek e genetikai információ felhasználásának szabályozásában. Az RNS-sel és a fehérjékkel együtt a DNS a három fő makromolekula egyike, amely nélkülözhetetlen az élet minden ismert formájához.

Ductus deferens – spermavezeték.

Petesejt szelekció – a tüsző folyadékának szopása petesejttel; és mesterséges megtermékenyítés 12 előtt interferencia céljából.

Ejakulátum – spermakibocsátás.

Embrió – olyan kifejezés, amely a petesejt megtermékenyítésétől a terhesség nyolcadik hetéig tart.

Embrionális periódus – – a megtermékenyítés és fogamzás után 8 hétig.

Embrionális transzfer – a méhben megtermékenyített pete behelyezése a nő méhébe vagy a petevezetékbe az IVF után.

Embriopátia – sikertelen embrió fejlődés.

Endokrinológia – az orvostudomány egyik legfiatalabb és virágzó ága, az endokrin rendszer rendellenességeivel kapcsolatos betegségek kezelésében.

Endometriosis – betegség, amelyet az endometrium szövet jellemzi a petesejt mellett.

Endometrium – az emlős méhének belső membránja.

Az epididymis – része a férfi reproduktív rendszernek, és jelen van minden férfi amniotában. Ez egy keskeny, szorosan tekercselt cső, amely összeköti az effektív csatornákat az egyes herék hátuljától a vasérdeivel.

A termékenység – az élet adásának természetes képessége. Mértékegységként a „termékenységi ráta” a páronként, személyenként vagy lakosságánként született gyermekek száma.

Follicle – folyadékkal töltött zsák a petefészekben, amely a tojásokat tartalmazza.

FSH / EQQ minőségű gyógynövénytámogatás – A tojásminőség javítását célzó gyógynövénytámogatás a gyógynövények kiegyensúlyozott kombinációjából áll, amelyek elősegítik a tojásminőség javítását minden korosztályú nők esetében. A kezelés növeli a petefészek körüli vérellátást, felmelegíti azt, hogy teljesen érett, kiváló minőségű tojást tudjon előállítani. Ezt a gyógynövénytámogató terápiát a tojásminőség javítására javasolják természetes impregnáláshoz, vagy IUI vagy IVF kezelés alatt.

Gamete – szexuális sejt

AJÁNDÉK – Gamete Intra Fallopian Transfer, IVF módszer, amelyet csak abban az esetben használnak, ha egy nőnek egészséges csövei vannak.

Gonadotróf hormonok – az elülső hipofízis által kiválasztott hormonok; serkenti a szexuális mirigyeket és szabályozza a test reproduktív funkcióját. A fő gonadotropinok a tüszőket stimuláló és luteinizáló hormonok.

Segített keltetés – mikrosebészeti 5PT eljárás, amelynek során az embrionális koriont részben mechanikusan vagy kémiailag elpusztítják, ami megkönnyíti az embrió kihúzódását a korionból és beültetését. Ez növeli a 39 évnél idősebb nők terhességének esélyét.

HCG – emberi koriongonadotropin.

Testes- férfi nemi mirigy.

Hormon – egy kémiai anyag, amely a véráramon keresztül halad és jelet továbbít a test egyik részéről a másikra.

Hormonoterápia – hormonszabályozás gyógyszer segítségével.

Intracitoplazmatikus spermainjekció – egy in vitro megtermékenyítési eljárás, amelynek során egyetlen spermat injektálnak közvetlenül egy tojásba.

Hormonok a női ciklusban:

  • Follikulus stimuláló hormon (FSH) – egy reproduktív hormon, amely stimulálja az ember spermatermelését; egy nőben az FSH stimulálja a petefészek tüsző növekedését és a petesejtek termelődését, amelyre szükség van az ovulációhoz. A tüsző növekedésével felszabadul az inhibin, amely leállítja az FSH képződését.
  • LH luteinizáló hormon – ovulációt okoz.
  • Ösztrogén – a női nemi hormonok azon két alapelvének egyike, amely felelős a női reproduktív rendszer növekedésének kiváltásáért. A menstruációs ciklus első felében ez a hormon serkenti a méhfalát, hogy gazdag vérellátást kapjon.
  • Progeszteron – egy fontos petefészek hormon, amely általában az ovuláció után és a terhesség alatt választódik ki. A progeszteron kiváltja a méh nyálkahártyáját, hogy elfogadja a megtermékenyített pete implantációját.