Segít-e a szex a terhesség alatt egy IVF-ciklus alatt?

Ebben a hónapban nemrégiben jelentek meg egy cikk a tekintélyes európai termékenységi folyóiratban, a Human Reproduction-ban , amely meglepő kérdést vet fel: ha a szex az IVF ciklusban a tojásmeghúzás és az embrióátvitel körül növeli a terhesség arányát.

Crawfowd és munkatársai , a tanulmány szerzői, hét véletlenszerű klinikai vizsgálatot találtak, amelyek a nemeknek a terhesség arányára gyakorolt ​​hatását vizsgálták IVF ciklusokban. Valójában a szex a cselekedet, de valójában a kutatások a magzati folyadék hatását vizsgálták . Mi a petefolyadék? A férfi ejakulátum áll, amely a sperma körülbelül 5% -ából áll – a többi a magplazma. A szemplazma a prosztatából és a szemölcsõbõl származik . Feladata, hogy megvédje a spermatozoitokat, miközben a hüvelyen keresztülhaladnak, amely savas. Egy másik érdekes tulajdonság az, hogy úgy gondolják, hogy valamilyen módon előkészíti az endometriumot azáltal, hogy stimulálja az embriók befogadását. Az ovuláció körül apró hullámok alakulnak ki az endometrium alatthogy segítse a magvak folyadékát a méhnyakon keresztül a méhbe, és segítse az endometrium fogékonyabbá válását. Ebben a hét vizsgálatban Crawford és munkatársai statisztikailag szignifikánsan növelték a klinikai terhesség arányát az IVF ciklusok alatt.

A tanulmány eredménye egyértelműnek tűnik, de mint az életben semmi sem fekete-fehér. A kutatások kimutatták a fertőzés nagyon kicsi kockázatát a szex után, közvetlenül a transzfer után. Egy másik tény, amelyet meg kell vizsgálni, mielőtt fagyasztott ciklusok után ajánlott szexet az ovulációra , az, hogy az ovulált petesejt megtermékenyíthető és többszörös terhesség érhető el. Bár ez szinte lehetetlennek tűnik, megtörténik, és jól dokumentálható egyetlen embrió esetébenAz átvitel megtörténik, és nem azonos ikrek születnek.
A hét vizsgálat közül csak kettő számolt be az élő születési arányról, és nem volt szignifikáns különbség az élő születési arányban a tojásmeghúzás és az embrióátadás körül szexuális csoportok és azok között, akik nem. További vizsgálatokra lesz szükség annak meghatározására, hogy ez a régi módszer valóban növeli-e az élő születési arányt.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy az emberi testnek lehetősége van arra, hogy felkészítse a méhet a receptivitásra, amelyet mi, termékenységi szakemberek, nem igazán veszünk figyelembe. Sokszor annyira kifinomult technológiát használva elfelejtjük, hogy a terhesség rendkívül összetett esemény, és hogy minden rész fontos szerepet játszik az egészséges baba elérésében .

Referencia:
Crawford, G., Ray, A., Gudi, A., Shah, A. és Homburg, R. A magplazma szerepe az in vitro megtermékenyítő kezelés jobb eredményei szempontjából: az irodalom áttekintése és metaanalízis. Hum.Reprod.Update. 21 (2), 275-284.