Zika zsugorítja az egerek herékét és csökkenti a termékenységet

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a Zika vírus a fertőzés után 21 nappal csökkenti a herék méretét a fertőzött egerekben.

Az USA Yale Egyetemi Orvostudományi Iskolájának Erikr Fikrig professzor vezette kutatói azt találták, hogy a Zika vírus szintje a fertőzés után öt nappal a fertőzött hím egerek véráramában tetőzött és a kilencedik napig fennmaradt. Három hét után a kutatók jelentősen csökkentették a herék méretét ezekben az egerekben, mint a kontroll egerekben, de a vírust a véráramban egyáltalán nem volt kimutatható.

„Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a fertőzés reprodukciós hiányt okozhat a férfiakon” – kommentálta Ryuta Uraki, a tanulmány első szerzője, a Science Advances folyóiratban megjelent. Bizonyítékot nyújt a vírus szexuális terjedésére is, a korábban bejelentett vektor- és anyai-magzati átvitel mellett, amelyet születési rendellenességek, például mikrocefalia jelentenek.

Ebben a vizsgálatban egy 2016-ban elkülönített amerikai származású Zika vírustörzset használtunk. A fertőzés után öt nappal a vírust az agyban és a herékben is kimutatták, különösen a Leydig sejtekben. Ennek ellenére a legnagyobb mennyiségű vírust az epididimális csatorna lumenében fedezték fel, ahol a sperma az ejakuláció előtt tárolódott, és néhány vírust emellett kimutattak az ezt a csatornát bélelő hámsejtekben. A tesztoszteron szint szintén szignifikánsan alacsonyabb volt a fertőzött egerekben.

Korábban közzétett kutatás, amely a Zikanak a hím egerek termékenységére gyakorolt ​​hatását bizonyította, rágcsálóval kiigazított törzset használt, amelyről kimutatták, hogy túlnyomórészt Sertoli sejteket fertőz meg, amelyek sperma prekurzor sejteket táplálnak.

A tanulmányban használt egerek szintén különböztek; géntechnológiával készültek, hogy nem expresszálják az interferon receptort, amely szabályozza a kórokozók, például a vírusok immunválaszát. Éppen ellenkezőleg, az előző vizsgálatban ezt a receptort egy antitest felhasználásával blokkolták az immunválasz megakadályozása és a Zika-vírus fertőzés lehetővé tétele érdekében.

Ezek az eltérések azt sugallják, hogy a különböző Zika törzsek különböző heresejt-típusokat célozhatnak meg, így ezekben az egerekben meddőséghez vezető betegségmechanizmusok nem azonosak. Az egérmodellek eredményeit azonban óvatosan kell kezelni, mivel a Zika nem fertőzi az egereket természetesen, és az interferon válasz blokkolására alkalmazott különböző módszerek szintén befolyásolhatják a vizsgálati eredményeket

Ennek ellenére mindkét Zika törzs végül csökkent herék méretét és csökkentette a férfiak termékenységét mindkét egér modellben, megerősítve ezzel azt a hipotézist, miszerint más fajok, köztük az emberek is, hasonló hatással lehetnek.

„Ha ezek a megállapítások emberekben fennállnak, akkor a hosszú távú következmények a Zikával fertőzött férfiak csökkent termékenységét jelenthetik” – mondta Dr. Amesh Adalja, a Baltimore-i Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban. , mondta az Health Day News.

A következő kérdés, amellyel a kutatók a jövőbeli kutatásaik során megválaszolják, az, hogy megfigyelt herék atrófiája visszafordítható-e.