ICSI procedure

Az ICSI-t (Intracytoplasmic Sperm Injection) az IVF részeként hajtják végre. Ezt akkor hajtják végre, ha kevés sperma áll rendelkezésre, és lehetővé teszi a petesejtek megtermékenyítését egyetlen petesejttel is.

ICSI procedure is often recommended if:

 • a férfi partner spermája nagyon alacsony;
 • a spermával kapcsolatos egyéb problémákat is azonosítottak, például rossz morfológiát (rendellenes alakú) és / vagy gyenge motilitást (rossz úszók);
 • az in vitro megtermékenyítés (IVF) korábbi kísérleteiben vagy a megtermékenyítés sikertelen volt, vagy váratlanul alacsony a megtermékenyítési arány;
 • a férfi partnernek vazektómiája volt, és a spermákat összegyűjtötték a herékből vagy az epididymisből (sperma rezervoár)
  egyéb helyzetek, amikor a spermaszám nulla, és donor megtermékenyítés nem kívánatos;
 • a férfi partner nem ürít spermát, de a spermát a herékből gyűjtötték össze;
 • a férfi partnernek problémái voltak erekcióval és ejakulációval. Ide tartoznak a gerincvelő-sérülésekkel, cukorbetegséggel és más rendellenességekkel küzdő férfiak;
 • Az ICSI eljárása hasonló az IVF-hez, azonban az edényben történő megtermékenyítés helyett az embriológus spermát választ ki a mintából, és egyetlen spermát injektálnak közvetlenül az egyes petesejtekbe.

Nőknek

 1.  lépés.  Termékenységi gyógyszereket szed a petefészkek stimulálására, hogy több tojást termeljen, mint az IVF esetében.
 2.  lépés.  A tojásokat összegyűjtjük, és mindegyik tojást egyetlen partneri spermával fecskendezzük be a partnerétől vagy egy donortól. ét vagy három napos laboratóriumi nap után a megtermékenyített anyagokat ugyanúgy átviszik az anyaméhébe, mint a hagyományos IVF esetében. Bármely alkalmas megmaradt embrió lefagyasztható későbbi felhasználás céljából.
 3. lépés. A  klinika blastocista transzfert is kínálhat, ahol a megtermékenyített petesejteket öt-hat napig érlelni hagyják, majd átviszik.
 4. lépés.  A kezelés után a klinika egyezteti Önnel a terhességi teszt időpontját.

Férfiaknak

 • 1. lépés:  Az embriológus mikroszkóp alatt megvizsgálja a spermát és eldönti, hogy az ICSI növelheti-e a csecsemő apja esélyeit.
 • 2. lépés:  A következő lépés attól függ, hogy képes-e spermát orvosi beavatkozás nélkül biztosítani. Ha tudsz, akkor ugyanazon a napon friss spermamintát állít elő, amikor a partner peteit összegyűjtik.
 • 3. lépés:  Minden petebe egy spermat fecskendeznek be. Ez nem azt jelenti, hogy a tojást megtermékenyítik, de az ICSI lehetőséget ad e komplex folyamat megkezdésére. Az ICSI nem garantálja a megtermékenyülést.
 • 4. lépés.  Ezt követően a legjobb minőségű embriók közül egy-három kerül a méhbe.

Nulla spermaszám esetén

Ha nulla spermiumszáma van (kivéve a vazektómiát), akkor a sperma műtéti visszanyerésének esélye nagyon alacsony, vagy legalábbis bizonytalan. Ebben a helyzetben fontolja meg a műtéti visszanyerést, például egy „fiktiv”-ell, és tárolja a kapott spermat. Ha nem sikerül spermiumot kinyerni, akkor fontolóra vehető a donor megtermékenyítés vagy a donor spermával végzett in vitro megtermékenyítés lehetősége.