A baba neme szerepet játszik a terhes nő immunitásában

A nők évek óta állítják, hogy testük eltérően reagál, függetlenül attól, hogy terhes-e egy fiú vagy lány. Most bizonyítékok azt mutatják, hogy a csecsemő neme a várandós nők immunválaszaival jár.

A nők évek óta állítják, hogy testük eltérően reagál, függetlenül attól, hogy terhes-e férfi vagy női baba. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a csecsemő neme szerepet játszhat abban, hogy egyes nők miért jelentenek különbségeket a reggeli betegség, a vágy és más tünetek miatt a baba neme alapján.

Most a Brain, Behavior and Immunity folyóirat februári számában megjelent bizonyítékok azt mutatják, hogy a csecsemő neme a várandós nők immunválaszaival jár. Az Ohio Állami Egyetemi Wexner Orvosi Központ kutatói 80 ​​várandós nőt követtek a terhesség folyamán és megvizsgálták, hogy a nők eltérő szintű immun markereket mutatnak-e citokineknek, magzati nem alapján. Elemzéseket végeztünk a vér citokinek és a laboratóriumi baktériumoknak kitett immunsejtekből származó minták szintjein.

„Míg a nők nem mutattak különbségeket a vér citokinszintjében a magzati nem alapján, megfigyeltük, hogy a nőstény magzatot hordozó nők immunsejtjei több gyulladáscsökkentő citokint termeltek, amikor baktériumoknak vannak kitéve. Ez azt jelenti, hogy a nőstény magzatot hordozó nők fokozott gyulladásos reakciót mutattak, amikor immunrendszere kihívást jelent, mint a férfi magzatot hordozó nőkkel szemben ”– mondta Amanda Mitchell, az Ohio State Wexner Orvosi Központ Viselkedés-orvostudományi Kutatóintézetének posztdoktori kutatója és vezető kutatója. a tanulmány.

A gyulladás a sebgyógyulásban, valamint a vírusokra, baktériumokra és krónikus betegségekre adott válaszban játszott immunválasz kritikus része. A túlzott gyulladás ugyanakkor stresszt okoz a test számára, és hozzájárulhat a betegséggel kapcsolatos tünetekhez, mint például a fájdalom és fáradtság. Miközben további kutatásokra van szükség, a nőstény magzatot hordozó nők körében megfigyelt fokozott gyulladás szerepet játszhat abban, hogy a nők miért hajlamosak bizonyos betegségek – ideértve az asztmát – súlyosbodott tüneteire, amikor nőt hordoznak, szemben férfi magzattal.

„Ez a kutatás segít a nőknek és szülészeknek felismerni, hogy a magzati szex az egyik olyan tényező, amely befolyásolhatja a nő testének reagálását a mindennapi immunproblémákra, és további kutatásokhoz vezetheti, hogy az immunrendszer különbségei hogyan befolyásolhatják a nő reagálását a különböző vírusokra, fertőzésekre vagy krónikus egészségi állapotok (például asztma), beleértve azt is, hogy ezek a reakciók befolyásolják-e a magzat egészségét ”– mondta Mitchell.

Míg az anyai gyulladás befolyásolhatja a magzattal kapcsolatos eredményeket, mint például a születés ütemezése, további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a magzati szex hogyan kapcsolódik az anyai gyulladáshoz. Lehetséges, hogy a nemi vagy más hormonok a méhlepényben befolyásolják az anyai gyulladás szintjét – mondta Mitchell.

„Fontos, hogy gondolkodjunk az egészséges immunfunkció támogatásáról, ami nem feltétlenül jelenti annak fokozását – problematikus, ha túl kevés vagy túl nagy az immunválasz. Ennek ellenére a kutatások kimutatták, hogy a testmozgás támogatja az egészséges immunrendszer működését, csakúgy, mint bizonyos ételek, például a levélzöldek fogyasztása és a pihenés olyan tevékenységekkel, mint a meditáció. Természetesen mindig fontos, hogy egyeztessen az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt bármilyen változtatást végrehajtana rutinjában vagy étrendjében ”