A tudósok megtalálják az IVF implantáció meghibásodásának lehetséges okait

A kutatók olyan biológiai folyamatot azonosítottak, amely az embriók meghiúsulását okozhatja a méhfalhoz az IVF után, ezáltal növelve a jövőbeni kezelések lehetőségét.

A legújabb tanulmányok azt mutatták, hogy a mikroRNS (miRNS) szintje megváltozott az ismételt implantációs kudarcot okozó nők endometriumában. De hogy ezek a molekulák hogyan befolyásolhatják az embrió tapadását, korábban nem volt ismert.

A Manchesteri Egyetem Humán Fejlesztési Intézetének tudósai úgy találták, hogy ezt megtehetik egy másik molekulávall – az inzulinszerű növekedési faktor 1 receptor (IGFR1) – gátlásával, amelynek korábban nem volt ismert szerepe a kötődés folyamatában.

A kutatók az emberi endometrium sejteket szaporították a laboratóriumban, és megvizsgálták, hogy az egér embriói mennyire képesek ragaszkodni ehhez a méhfal modellhez. Megállapították, hogy a miRNA-145 képes modulálni az IGF1R szintet a méhben, és hogy mind a miRNA-145 szintjének növekedése, mind az IGF1R csökkenő szintje alacsonyabb implantációs sebességet eredményez.

„Vizsgálatunk szerint az IGFR1 jelenléte szükséges az embriónak a méhhez tapadásához” – mondta John Aplin vezető professzor.

2010-ben a friss IVF-ciklusok kb. 32% -a 35 évesnél fiatalabb nők saját petejeivel élve született, és a sikertelen ciklusok egyik fő oka az implantációs kudarc. A kutatók azt remélik, hogy a miRNS-145 elnyomására szolgáló kezelések növelik annak valószínűségét, hogy az embriók a méhfalhoz kapcsolódnak, és teljes terhességre alakulnak ki.

További kutatásokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy ezek a megállapítások igazak-e az emberi méhben. A tanulmány szerzői azonban optimistanak tartják, hogy ezt a kutatást olyan nők kezelésére lehetne fordítani, akik ismétlődő implantációs kudarcot tapasztaltak meg.

Alpin professzor elmondta: „Ez a termékenységi tudományban kezelt nők egyik legnehezebb csoportja, és az arány még mindig nagyon alacsony. Az ismételt IVF ciklusok stresszt okoznak és drágák is lehetnek. ”

„A sikert vagy kudarcot szabályozó mechanizmusok jobb megértése közvetlenül a kezelésekhez vezethet, amelyek hatékonyabbá teszik az IVF-ciklusokat, hogy a terméketlen párok családját elindítsák.”

A tanulmányt a Journal of Cell Science folyóiratban tették közzé.