Gyerekek: Vágy és valóság

November 19-én a vezető német 3Sat csatorna bemutatta a „Scobel – Gyerekek: Vágy és valóság” című műsort.

Három szakértő, Helga Kruger-Kirn – pszichológus-pszichoterapeuta, Jan-Steffen Krüssel – a reproduktív orvoslás szakembere, Giovanni Mayo – orvosetikus és műsorvezető Gert Skobel a gyermekvállalási vágy okait és problémáit vitatták meg.

A reproduktív orvoslás átveszi a hatalmat, és ötletet ad arról, hogy el lehet halasztani a gyermekvágyat. Van-e jog a gyermeknek? Hol vannak az etikai határok? Vágyott gyermek a petesejt adományának köszönhetően? Petesejtfagyasztás? Embrióadomány? Béranyaság?

A műsorban az elavult 1990-es embrióvédelmi törvényröl beszéltek, amely napjainkban releváns Németországban, és egyáltalán nem veszi figyelembe a modern realitásokat és technológiákat, így lehetetlenné teszi a terméketlen párok segítését.

Ezért a program felveti a petesejt-adományozás legalizálásának kérdését, mivel a német törvények szerint lehetetlen átadni egy másik beteg petesejtjeit. De a spermium adományozása megengedett. Miért van ekkora különbség? Paradox módon az embrióadományozás megengedett.

Ezenkívül Németországban egy csomó más törvény is szabályozza a reproduktív gyógyászatot, ezért a reproduktív szakembereknek bizonyos értelemben jogászoknak kell lenniük annak érdekében, hogy minden árnyalatot figyelembe vegyenek.
És természetesen nem kerülik el a béranyaság témáját. Németországban ez szigorúan tilos és büntetendő. A béranyaságban való közvetítés szintén büntetendő, bár megengedett a tájékoztató előadások és reklámozás.

De nem büntetendő, ha egy terméketlen házaspár külföldön vesz igénybe szolgáltatásokat. Például Ukrajnában, mert itt megengedett a kereskedelmi béranyaság. Amikor Ukrajnában demonstrálják a béranyaságot, a műsor felvételeket mutat a leghíresebb ukrán BioTexCom klinikáról, amelynek tulajdonosa német állampolgár. Az átbeszélést kíséri a Babyroom felvétele, ez az a szenzációs videó a gyerekekkel a határok lezárása során, amikor másfél hónapig 80 újszülött tartózkodott a klinika szállodájában, és felvételek a klinika szolgáltatásairól.

video
play-sharp-fill

Ukrajnában béranya kártérítést kap. Német állampolgár, aki a gyermek genetikai apja, törvényes apaságot kap Ukrajnában, és feleségének ezt követően örökbe kell fogadnia.

Kutatások szerint a béranya nem kötődik a gyermekhez, de az esetleges érzelmi kötődést félreteszik.
A német jogszabályoknak egyértelműen reformra van szükségük, de hogy mennyit fog változtatni, az csak a jövő kérdése, és közben a párok továbbra is különböző alternatív módszereket alkalmaznak, minden tiltás ellenére.

A videót ezen a linken megtekintheti:
https://www.3sat.de/wissen/scobel/scobel—kinder-wunsch-und-wirklichkeit-100.html?fbclid=IwAR2FnvH5d3Bh768QlOHsVPwGRA2qxbpJEx-b8CVIXYXw3Roqhntqraytil8