TÖBB SZÁZ NYUGATRA ÖRÖKBE ADOTT ÚJSZÜLÖTT REKEDT UKRAJNÁBAN SZÜLŐK NÉLKÜL A KARANTÉN MIATT

51 csecsemő várja egy kijevi agglomerációban található szállodában, hogy örökbe fogadó szüleik elvigyék őket. Bár a bébik fizikai igényeit rendesen kielégítik a jelek szerint, a néhány csecsemős nővér nem tudja őket olyan kötődő gondozásban részesíteni, amit a szülők megadhatnának nekik. A partra vetett babák biológiai szüleikkel már nem, örökbe fogadó szüleikkel pedig még nem lehetnek együtt, így az elmúlt heteket egyfajta ingerszegény senki földjén töltötték, ahol – bár időnként vannak ölben is – leginkább háton fekve, sírva töltik a korai kötődést meghatározó napjaikat.

Ukrajnában óriási üzlet a béranyaság, a főként nyugat-európai és észak-amerikai párok meglehetősen szerény összegért „rendelhetnek” maguknak gyereket szegény ukrán szülőktől. Az alábbi promóciós videót az egyik ebben érdekelt cég, a BioTexCom tette közzé április végén, hogy a nyilvánosság erejével segítsen mozgásba lendíteni a döntéshozókat, és az eredmény valóban elég sokkoló lett annak ellenére, hogy látható, a babákat megfelelően gondozzák. 

A cég honlapja emellett tele van a gyerekükhöz hozzá nem férő, vagy éppen Ukrajnában ragadó nyugati szülők beszámolóival is. A BioTexCom a Hotel Venice nevű szállodában állomásoztatja a bébiket.

video
play-sharp-fill

A Remix nevű közép-kelet-európai angol nyelvű hírszájt május 11-i beszámolója szerint több mint ötszázan lehetnek a partra vetett babák Ukrajnában, és sokan attól tartanak, hogy ha az „átvétel” a közegészségügyi és gazdasági válság miatt végképp ellehetetlenül, a cégek jó pénzért fűnek-fának odaadják a nyakukon maradt csecsemőket.

Ukrajnában márciusban zárták le a határokat a külföldiek előtt a koronavírus-járvány miatt, azóta a szülők többsége csak képeken és videohívásokban láthatja az újszülötteket. Egy spanyol örökbe fogadó apa, Rafa Aires még a lezárások előtt bejutott a lányához, Martához, de már nem vihette magával, mert törölték a légi járatokat, neki pedig még további dokumentumokra volt szüksége, hogy elvihesse a babát. A Reutersnek nyilatkozó Aires azóta is ott van Kijevben, és onnan tartja a lelket otthon várakozó feleségében. Aires nagyon dicsérte a babahotelben szolgálatot teljesítő nővéreket.

Az ombudsman betiltaná
Az ukrán kormány csak akkor ad belépési engedélyt az örökbe fogadó külföldieknek, ha az illetékes nagykövetségen keresztül folyamodnak ezért. 
Ljudmila Gyeniszova, az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanja a videó láttán azt mondta, Ukrajnában „masszív és rendszerszerűen működő” iparág a béranyaság, ahol a csecsemőket úgy hirdetik, mint egy „jó minőségű terméket”. Javasolta, hogy vizsgálják felül a törvényt, és csak ukrán szülőknek engedjék igénybe venni a szolgáltatást.

„Felkészültünk erre a negatív reakcióra. A szülőknek két hétig karanténban kell lenniük, én pedig fel akartam gyorsítani a folyamatot” – mondta erre a klinika alapítója, Albert Tohilovszkij. Gyeniszova vizsgálatot is elrendelt a cégnél, de az ellenőrök azt találták, hogy a cég az ukrán törvényeknek megfelelően, a szabályokat betartva működik.

A magas kerítéssel körülvett Hotel Venice-ben általában a világ minden tájáról – például az Egyesült Államokból, Kínából, az Egyesült Királyságból, Svédországból és Írországból – érkező örökbe fogadó szülők szoktak megszállni. A Reuters csütörtöki beszámolója szerint eddig 16 gyerek örökbe fogadó szülei léphettek csak be Ukrajnába. A BioTexCommal szerződő béranyák 15-17 ezer dollárt kapnak a gyerekekért. 

A cég ügyvédje, Denis Herman azt mondta, a kicsiket táplálják, és megfelelő létszámú személyzet gondoskodik róluk, de a szülői törődést nem lehet helyettesíteni. „Próbálunk a szülőknek fotókat küldeni a gyerekekről, konferenciahívásokat szervezünk, de ez nem pótolja a közvetlen érintkezést.”

https://qubit.hu/2020/05/16/tobb-szaz-nyugatra-orokbe-adott-ujszulott-rekedt-ukrajnaban-szulok-nelkul-a-karanten-miatt