Spermatogenezis rendellenesség COVID-19-ben szenvedő férfiaknál

A SARS-CoV által okozott emberi koronavírust először 2002-ben ismerték el kórokozóként, azonban ezt a betegséget még nem hívták koronavírusnak. Most a világ nagyon szenved a SARS-CoV-2 koronavírus új formájától.

A COVID-19 az eredeti formájához képest jobban érinti a férfiakat, mint a nőket. A SARS-CoV-2 embernél tovább tarthat, mint a SARS-CoV. A klinikai jellemzők hasonlóak a SARS-hoz. De a férfi reproduktív rendszer is kegyelem nélkül maradt. Bizonyított, hogy a férfi reproduktív rendszer nagyon fogékony a vírusokra. Például ezek a vírusok már hozzájárultak: MUMPS, ZIKA, Hepatitis B vírus (HBV), Hepatitis C vírus (HCV), emberi immunhiányos vírus (HIV), Hu-man papillomavírus (HPV), Herpes, EBOLA.
A vírus tombolása során a férfi nemi traktushoz való hozzáférés nyitottabbá válik. Az állandó magas hőmérséklet káros hatással lehet a vér-here gátra, károsíthatja azt, és különböző makromolekuláris anyagokat juttathat a herékbe.

Ennek az oktatásnak a célja a SARS-CoV-2 hatásának meghatározása a férfi termékenységre. A vizsgálatokat a herék és az epididymákon végezték, akik meghaltak a COVID-19-ben, valamint a gyógyuló fekvőbetegek anyagával. A mintákat hisztopatológiai vizsgálatoknak és immunhisztokémiának vetettük alá.

Minden vizsgált férfi soha nem szenvedett meddőségben és nem kezelték. A spermamintákat paraméterek és immunfaktorok szempontjából teszteltük.

Az elhunyt herék és epididymák mintái interstitialis ödéma, hyperemia, vörösvértestek jelenlétét mutatták ki az exudátumban és az epididymisben, valamint a szemináris tubulusok elvékonyodását. Emellett az apoptotikus sejtek száma magas volt a szemcsés tubulusokban, a spermiumok hatalmas pusztulásával. Megnövekedett CD3 + és CD68 + koncentrációt találtak a hereszövet intersticiális sejtjeiben és IgG jelenlétét a szemcsés tubulusokban.

Ami a fekvőbetegeket illeti: spermájuk oligozoospermiát és a leukociták jelentős növekedését mutatta. Ezzel együtt csökkent spermakoncentrációt találtak.

Így megfigyelhettük a spermium termelésének zavarát, ami részben a herék fokozott immunválaszának eredménnyel magyarázható. Ezen túlmenően a herék autoimmun gyulladása megfigyelhető volt néhány COVID-19 betegnél.

Ez a tanulmány mindenekelőtt a SARS-CoV-2 erőteljes hatását mutatta ki a férfi reproduktív rendszerben, alacsony spermiumszámú, károsodott spermatogenezis, a herékben és az epididymisben fellépő gyulladásos válaszok, valamint a COVID-19 betegség miatti immunrendellenességet jelző megváltozott markerek formájában.

A humán spermatogenezis zavara és a spermiumok késleltetett érése COVID-19 betegeknél a herékben és a epididymisben bekövetkező immunválasz eredménye lehet COVID-19 betegeknél, ezek a tényezők létfontosságúak és meghatározó tényezők az egészséges férfi termékenységben, ami további gondoskodást és támogatást igényel a férfiak számára, fertőzött SARS-CoV-2-vel, és ennek következtében a férfiak meddőségének növekedését jelzi.

Ezt a kutatást a Kínai Tudományos és Technológiai Minispróba, a Hubei Tudományos és Technológiai Terv, a Nemzeti Kulcskutatás és Fejlesztés támogatta. Kína programja), Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetem (HUST COVID-19 gyorsreagálású felhívás), Kína és a Kínai Nemzeti Természettudományi Alapítvány.

PDF