Méhtranszplantáció vs. Béranyaság

A méhtranszplantáció a modern orvostudomány egyik újítása. Eddig a világon 73 ilyen műtétet hajtottak végre, vagyis méhtranszplantáció azoknak a nőknek, akik arról álmodoznak, hogy gyermeket szüljenek, de nincs ilyen lehetőségük.

Annak megértéséhez, hogy miért hasonlítjuk össze a méhtranszplantációt a béranyasággal, választ kell adnunk arra a kérdésre, hogy ki is használja mindkét szolgáltatást. Rendszerint ezek gyermek nélküli házaspárok, ahol a nő nem képes gyereket szülni. És leggyakrabban ez az oka a méh eltávolításának rejlik vagy a méh veleszületett rendellenességei. Ha egy ilyen pár gyereket szeretne, akkor két lehetősége van: méhtranszplantáció vagy béranyaság. Ebben a cikkben megvizsgáljuk e szolgáltatások előnyeit és jellemzőit.

Költség
A méhtranszplantáció összetett és következésképpen költséges műtét. A mütét 60 000 euróba kerül, miközben a költséget az egészségbiztosítás nem fedezi, mivel a műtétet nem tartják létfontosságúnak. Bizonyos esetekben, például Németországban, a műtétet egy speciális etikai bizottság hagyja jóvá. Vagyis sok nő közül csak néhányat vesznek el.
A béranyaság sem olcsó. A BioTexCom szakembere elmondta, hogy Ukrajnában ez a szolgáltatás is 60-70 ezer dollárba kerül. Ez magában foglalja a béranya díját, a biológiai anyag beültetése a méhbe, orvosi ellátás, amelyet a nő terhesség alatt kap, szülés, az összes szükséges vizsgálat és a kísérő dokumentáció elvégzése a gyermek születése után, utazási költségek és egyebek.
Így mindkét szolgáltatás meglehetősen drága, és költségük körülbelül azonos.

Elérhetőség
Nem minden ország engedélyezi a béranyaságot. Azok az országok, ahol ez a szolgáltatás legális, az USA és Ukrajna. Sőt, az Egyesült Államokban a szolgáltatás költsége többszöröse. Ezért érkeznek külföldi párok Ukrajnába a világ minden tájáról, hogy béranyát keressenek jövőbeli kisbabájuk számára.
A méhtranszplantációt minden országban elvégzik, a különbség csak az árban van. De a műveletnek számos korlátja van. Például a transzplantációt csak 38 éves koráig végzik, míg az idősebb párok is igénybe vehetik a béranya szolgáltatást. Emellett a globális koronavírus-járvány során, amely szó szerint megbénította az élet minden területét, a tervezett méhátültetési műveleteket ideiglenesen felfüggesztették. Míg a „Béranya” program keretében a gyermekek továbbra is születtnek.
Például a március és július között 46 csecsemő született a Biotexcom „Béranyaság” programja alatt, akiket nagyon vártak szüleik Spanyolországból, Argentínából, Hollandiából, Németországból és más országokból vártak. A lezárás során, amikor a járatokat törölték, és külföldi szülők nem tudtak Ukrajnába érkezni, a gyerekeket a kijevi Velence szállodába helyezték, ahol megfelelő ellátást kaptak és ellenőrizték egészségi állapotukat. A személyes találkozóra számítva az anyukák és apukák Skype-on keresztül kommunikáltak gyermekeikkel. Ukrán diplomaták és az ombudsman mindent megtettek annak érdekében, hogy a szülők minél előbb láthassák és hazavihessék gyermekeiket. Így a karantén lejárta után 46 boldog család eljuthatott Ukrajnába és hazatérhetett csecsemőivel, akik a szó szoros értelmében „várva vártak”

Érvek és ellenérvek
Ha a méhtranszplantációról beszélünk, akkor sajnos a drága műtét nem 100% -os garancia arra, hogy a nő a műtét után képes lesz gyermeket szülni. Először is, egy idegen szerv átültetésekor mindig fennáll annak elutasításának veszélye. Másodszor, mint minden műveletnek, ennek is lehetnek komplikációi. A méhtranszplantált 73 nő közül csak 21 tudott szülni. Vagyis egy család sok pénzt fizethet, de nem éri el a kívánt eredményt – a nő továbbra sem fogja tudni megszülni a gyermeket. A modern technológiák és a nők béranyaságra való kiválasztásának rendszere csaknem 100% -ban pozitív eredményt ad.
A nők kiválasztásának rendszere szintén garancia a pozitív eredményre. Mint Ksenia, az ukrajnai pótanyák kiválasztásának és támogatásának szakértője elmondta, nem minden nő vehet részt a programban. A kiválasztás figyelembe veszi az egészségi állapotot, az életkort, a súlyt és az egyéb paramétereket, amelyek lehetővé teszik az egészséges csecsemő megszületését a nő egészségének károsítása nélkül, és az esetek 100% -ában garantálják a szülés pozitív eredményét.