A Béranyától született csecsemők karantén miatt nem vehetők át Ukrajnából. A BBC egy argentin pár történetét meséli el

A karantén, tucatnyi ukrán béranyától született csecsemőktet, megfosztotta más országokban tartozkodo szüleiktől. Jelentette Valeria Perasso, a BBC társadalmi kérdések riportere.

Amikor az argentin Flavia Lavorino úgy döntött, hogy gyermeket szül béranya segítségével, a térképen megtalálta Ukrajnát és kiszámította a távolságot.

Körülbelül 12 800 kilométer távolságra van Buenos Aires-től az Ukrán főváros.

Ő és élettársa, Jose Perez 15 éve vannak együtt. A pár megpróbálta a meddőségkezelés minden lehetséges módszerét. Nehéz és fájdalmas eljárásokon mentek keresztül, de Flavia csak egyszer esett teherbe, és sajnos sikertelenül – vetélés történt.

Tehát, amikor a nő meghallotta kollégától, hogy Ukrajnában egy béranya szült gyermeket, azonnal felvette az ötletét.

Ez volt az utolsó reményünk – mondja Flavia a BBC News Mundo-nak. „Amikor megerősítést kaptunk, hogy az ukrán béranya megtermékenyítése sikeres volt, és a terhesség normálisan fejlődik, nagyon boldogok voltunk” – tette hozzá Jose.

Nem tudtak róla, hogy az Atlanti-óceán másik oldalán elakadnak, a gyermek születése után, a koronavírus-járvány miatt.

Kis fiúk, Manuel ma hét hetes – és a szülők még nem látták a babát

„Ez a legrosszabb rémálom. Képzelje el – olyan hosszú várakozás, majd rájön, hogy még hosszabb ideig kell várnia. Nem hogy világos képet kapnánk arról, mikor utazhatunk”– mondja Jose.

Ukrajna, sok más országhoz hasonlóan, bezárta határait a nemzetközi látogatók számára, annak érdekében, hogy korlátozza a Covid-19 terjedését, amely világszerte több mint 300 000 ember életét vette el.

És tucatnyi ukrán helyettes anyáktól született csecsemők nem juthatnak el a szülei karjaiba.

Argentína a globális karantén miatt szeptemberig betiltotta az összes kereskedelmi repülést. Ezért a pár még a közeljövőre sem tervezhet utazást.

„A szülőkkel való fizikai kapcsolat nagyon fontos a gyermek fejlődése szempontjából. Velünk kell lennie, és vele kell lennünk ”- mondja az apa.

– Lehetetlennek tűnt…

Flavia és Jose először 2018 decemberében látogatott Ukrajnába. Négy hónappal később ismét Kijevbe érkeztek, hogy spermájának és petesejtjének felhasználásával embriót hozzanak létre.

A laboratóriumban létrehozott embriókat átvitték a gesztációs hordozó (vagy a helyettes anya) méhébe.

„Nem találkoztunk a helyettes anyjával, minden kapcsolat a klinikán zajlott. Nem tudjuk a részleteket. De tudjuk, hogy jó díjat kapott a szolgáltatásaiért – mondja Jose.

A Béranyaság Ukrajnában nem tiltja a törvény, és ez a jövedelmező üzlet a helyiek számára.

A szolgáltatások költsége 30 000 és 50 000 dollár között mozog. Sokkal olcsóbb, mint az Egyesült Államokban és más országokban, ahol a helyettesítés szintén legális.

Az argentin házaspárnak kölcsön kellett vennie pénzt a rokonoktól. Nem mondják, hogy mennyit költöttek, de ez „ezen árszabályon belül volt, és valószínűleg az összeg felét a helyettes anya kapta”.

„Amikor július végén megerősítették, hogy a megtermékenyítés sikeres volt, elkezdtük megtervezni minden részletet. Néhány nappal akartuk megérkezni a várható esedékesség időpontja előtt, amelyet az orvosok április 10-ig terveztek meg ”- mondja Flavia.

„Figyeltük a terhességet. A klinika minden hónapban elküldte a szükséges tesztek másolatait. ”- teszi hozzá Jose.
A pár április 2-án jegyzett kijevi járatot egy megállással Madridban.

De a koronavírus tönkretette a terveit. Spanyolország az egyik olyan ország, amelyet a világjárvány leginkább sújt, ezért le kellett mondani az utazást.

Fogalmunk se volt, hogy minden olyan rossz lehet. Gondoltuk, hogy minden elmúlik, és folytattuk az utazás tervezését, még akkor is, ha a repülőterek már nem működtek ”- mondja Flavia.

Az európai országok elkezdték bezárni határaikat, és amikor március közepén Argentína bezárta határait, a pár kétségbeesésbe esett.

„Megdöbbentem. Tudtuk, hogy a körülmények kivételesek, de alábecsültük a következményeket ”- mondja Flavia.
A helyzetet tovább bonyolította az a tény, hogy a pár az egészségügy területén dolgozik.

Flavia szociális munkás, Jose pedig orvos a Buenos Aires közelében található kórház intenzív osztályán.

Mivel a pandémiában kulcsfontosságú munkavállalókként kezdetben megtagadták őket a szabadságuktól. Jose a Covid-19-ben betegeket kezelt.

„Folyamatosan beszélgettünk a WhatsApp-on keresztül a kijevi klinika spanyolul beszélő koordinátoraival” – mondja. – Azt mondták nekünk, hogy maradjunk. A klinika helyet talált Manuel elhelyezésére szülei érkezése előtt.

Elmagyarázták, hogy az újszülöttek biztonságban vannak, gondoskodnak róluk, táplálkoznak… Legalábbis amennyire csak lehetséges – mindent megbiztosítottak – csak emberileg ”- mondja Jose.

Koraszülés
A kis Manuel koraszülött – március 30-án született.

Az izgatott szülők reggel, amikor munkába mentek, megkapták a hírt.

Gyermekünk született, és 12 500 kilométerre voltunk tőle, meg kellett állítanunk az autót baleset megelőzése érdekében ”- emlékszik vissza Flavia.

Ugyanazon a napon később először láttak egy fotót fiukról, egy egészséges fiúról (magasság 52 cm, súly 3600 kg).

„Helyettes anyánk megkérdezte a klinikát, hogy tud-e üzenetet küldeni nekünk a WhatsApp-on. És azt írta, hogy boldog volt a terhessége alatt, és büszke arra, hogy teljesítette régóta fennálló álmunkat ”- mondja Jose.

„Nem volt alkalmam megismerkedni vele, de azt mondtuk, hogy megtelte a családunkat és örökre megváltoztatta az életünket” – tette hozzá Flavia

Más országokban a járvány alatt, a helyettesített anyák által született gyermekek, velük vagy a reproduktív dolgozókkal maradnak.
Flavia és Jose azonban soha nem gondolt a gyermek más emberekkel való hagyására.

Nem számít, ha helyettes anya vagy, professzionálisan képzett dajka vagy nővér. Feladatuk az, hogy vigyázzon a gyermek egészségére és a normál fejlődésére, ám senki sem fogja helyettesíteni a szülőket az első fontos hetekben – mondja Jose.

„Összetöri a szívemet.”

Hotel csecsemők számára

Az ukrán klinika gondoskodott arról, hogy a gyermekeket egy kis „Velence” szállodában szállják meg, amely a klinika része.

Manuel mellett körülbelül 50 csecsemő van. És számuk folyamatosan növekszik, mivel a helyettesítő anyák továbbra is szülnek, és a karanténtilalmakat a közeljövőben nem szüntetik meg.

„Itt vannak kínai, olasz, spanyol, brit gyermekek” – mondja Denis Herman, a BioTexCom emberi szaporodási központ képviselője, Ukrajna egyik legnépszerűbb helyettesítő központja.

A biológiai szülők általában a Velencei szállodában tartózkodnak, amikor kijevbe érkeznek a gyermekekhez. Most egy ápolói csapat dolgozik éjjel-nappal. Gondoskodnak a gyermekekről és szigorúan betartják a karantén szabályait – mondja a BioTexCom.

A gyermekágyak ott sorakoznak, az alvóruhákon minden gyermek neve színnel van feltüntetve.

„Sajnáljuk ezeket a gyermekeket, megértjük, hogy senki sem helyettesíti szüleit” – mondta Olga Kuts, egy dada, aki megosztotta benyomásait a BBC-vel.

Jose és Flavia állandó kapcsolatban állnak az ápolónőkkel, akik spanyolul tudnak beszélni.

„Amikor Manuel egy hónapos lett, hosszú ideig videohívással beszélgettünk – mondja Flavia. – Az ápolónők hosszú ideig a karjukban tartották Manuel-t, de már nehéz volt!”

„De megértjük, hogy a gyermekek száma növekszik, és a bébiszitterek nem adhatnak annyi időt nekik, mint a szülők. És ez bonyolítja a problémát ”- mondja Jose.

2015 óta, amikor az ázsiai reproduktív gyógyászati ​​klinikák a várandós nők esetleges kizsákmányolásával kapcsolatos állítások közepette elkezdték bezárni egymást, Ukrajna a világ egyik kereskedelmi helyettesítő központjává vált.

A többi országhoz viszonyítva alacsony az árak, kevésbé szigorú előírások vannak – mindez az ukrán reproduktív klinikák gyors fejlődéséhez vezetett.

Sok ukrán nő számára, főleg kisvárosokból vagy falvakból, a helyettesítés lehetőséget kínál a megélhetésre. A teljes csomag kb. 50 ezer dollárba kerül. Egy helyettes anya ennek kevesebb mint felét kaphatja meg, de az ukrán szabványok szerint ez az összeg is sok pénzt jelent.
Az ukrán törvények szerint a béranyának anyának kell lennie. Ez csökkenti annak valószínűségét, hogy erős érzései lesznek, a többi szülővel szemben, viselt gyermek iránt.

A karantén súlyos igazságot derített fel, amelyet az ukrán egészségügyi tisztviselők látszólag túl régóta figyelmen kívül hagytak. Senki sem tudja biztosan, hogy évente hány gyermek született itt helyettesítő anyáktól. Legalább 100 gyerek szét van választva a szüleitől a két honap karantén alatt.

Számos terméketlen pár számára a helyettesítés lehet az egyetlen esélye, hogy gyermeket szüljön. Az ilyen reprodukciós technológiák kritikusai számára azonban a kijevi szállodában lenyűgöző képek a csecsemőkről, bölcsőkről érzelmi vitát váltottak ki az úgynevezett „gyermekgyár ” és a reproduktív turizmus kapcsán.

Diplomáciai tárgyalások

Ukrajna márciusban bezárta határait.

„A kormány nem engedi, hogy külföldiek jöjjenek Ukrajnába, még akkor is, ha itt vannak gyermekeik” – mondta Denis Herman, a BioTexCom.
Néhány családnak azonban sikerült különleges utazási engedélyt szereznie, és az országok nagykövetségeken és konzulátusokon keresztül próbálnak megállapodást kötni az ukrán hatóságokkal.

Eddig csak 15 gyermek van szüleivel, köztük egy svéd pár, akik magánrepülővel érkeztek az ukrán fővárosba. Mint a BBC-nek mondták, az utazást egy névtelen adományozó fizetette.

Flavia és Jose mellett Argentínában még 16 család van, akik várják a lehetőséget, hogy Ukrajnába érkezzenek. Három gyermek már megszületett, a többiek május végétől szeptemberig születnek.

A szülők közös petíciót nyújtottak be, hogy kényszerítsék az ukrán kormányt, hogy válaszoljon a kérésre.

„Körülbelül 20 napot vártunk, mert megértjük, hogy most az idő nagyon nehéz. De aztán jogi kérelmet nyújtottunk be ”– mondja Jose.
Van némi előrelépés. Ukrajna beleegyezett abba, hogy engedményeket tegyen, de arra kéri az argentin kormányt, hogy humanitárius okokból szervezzék meg a repülést.

Az argentinok reménykednek, hogy hamar megkapják az engedélyt. De még Ukrajnába érkezéskor sem lesznek képesek azonnal látni a kis Manu-t.
„Két hetes önelszigetelésen kell keresztülmennünk” – mondja Flavia. „De a legfontosabb a gyermek egészsége és jóléte.”

A pár még nem tudja, mikor fognak hazatérni – egy kis időt töltenek a gyermek papírmunkájával. És esetleg még meg kell várniuk, amíg a határok kinyílnak.

„Nem igazán érdekel, mikor térhetünk haza Ukrajnából. Van egy fiunk, aki hét hetes, és messze van. Ez aggaszt minket – mondja Flavia – Ez a helyzet kimerítette minket érzelmileg és fizikailag. Az egyetlen kívánságunk, hogy minden a lehető leghamarabb véget érjen, és a többivel később gondoskodunk. ”

 
Forrás:
https://nv.ua/ukraine/events/para-iz-argentiny-ne-mozhet-zabrat-svoego-rebenka-rozhdennogo-v-kieve-surrogatnoy-materyu-novosti-ukrainy-50088646.html