A fájdalomcsillapítók terhesség alatt befolyásolhatják a baba jövőbeli termékenységét

A fájdalomcsillapítók szedése a terhesség alatt befolyásolhatja a későbbi életben a születendő gyermek termékenységét – javasolja a kutatás.

A tanulmány megállapítja, hogy ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a jövő nemzedékek termékenységét is, ha nyomokat hagynak a DNS-en.

A megállapítások egyre növekvő számú bizonyítékot tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy bizonyos gyógyszereket, beleértve a paracetamolt is, óvatosan kell alkalmazni terhesség alatt.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a terhes nőkkel kapcsolatos tanácsok változatlanok. A jelenlegi irányelvek szerint szükség esetén a paracetamolt – más néven acetaminofént – a lehető legalacsonyabb adagban kell használni a lehető legrövidebb időn belül. Az ibuprofént kerülni kell terhesség alatt.

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai megvizsgálták a paracetamol és az ibuprofen hatását az emberi magzati here és petefészek mintáira. Hasonló hatásokat találtak több különböző kísérleti megközelítés alkalmazásával, ideértve az emberi szövetminták laboratóriumi teszteit és az állatkísérleteket is.

Az egyik emberi szövetben, amelyet valamelyik gyógyszernek egy hétig kitettek egy tálban, csökkent a sejtek száma, amelyek spermákat és petesejteket idéznek elő, csírasejteknek nevezik.

Az egy héten keresztül paracetamolnak kitett petefészkekben több mint 40% -kal kevesebb tojástermelő sejt volt. Az ibuprofen expozíció után a sejtek száma majdnem felére csökkent.

A szakértők szerint ez azért fontos, mert a nők az összes tojást méhben termelik, így ha csökkentett számban születnek, akkor korai menopauza alakulhat ki.

A fájdalomcsillapító expozíció a fejlődés során hatással lehet a még nem született kisfiúk is – találták a tanulmányban. A tenyészedényben fájdalomcsillapítóknak kitett hereszövetek körülbelül negyedével kevesebb spermatermelő sejtet tartalmaznak paracetamol vagy ibuprofen expozíciója után.

A csoport megvizsgálta a fájdalomcsillapító kezelés hatását az egerekre is, amelyek emberi magzati hereszövetet tartalmaztak.

Ezekről az ojtásokról kimutatták, hogy utánozzák, hogyan növekednek és működnek a herék a méhben fejlődés során.

Az embernek megfelelő paracetamol-adaggal végzett egynapos kezelés után a spermatermelő sejtek száma a graftszövetben 17% -kal csökkent. Egy hetes gyógyszeres kezelés után szinte harmadával kevesebb sejt volt.

A patkányokkal végzett korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a terhesség alatt alkalmazott fájdalomcsillapítók a nőstény utódok csírasejtjeinek csökkentéséhez vezettek. Ez befolyásolta a termékenységet és a nőstények termékenységét a következő generációkban.

A tudósok megállapították, hogy a paracetamol vagy az ibuprofen expozíció olyan mechanizmusokat vált ki a sejtben, amelyek megváltoztatják a DNS szerkezetét, úgynevezett epigenetikus jeleknek. Ezek a jelek örökölhetők, megmagyarázva, hogy a fájdalomcsillapítók termékenységre gyakorolt ​​hatása hogyan terjeszthető át a jövő nemzedékekre.

A fájdalomcsillapítók csírasejtekre gyakorolt ​​hatását valószínűleg a prosztaglandineknek nevezett molekulákra gyakorolt ​​hatásuk okozza, amelyek a petefészekben és a herékben kulcsszerepet játszanak – találták a kutatók.

A Environmental Health Perspectives kiadványban közzétett tanulmányt az Orvosi Kutatási Tanács, a Wellcome, valamint a Gyermek-endokrinológiai és Diabetes Társaság finanszírozta.

Dr. Rod Mitchell, aki az Edinburgh-i Egyetem MRC Reproduktív Egészségügyi Központjában vezette a kutatást, azt mondta: „Arra ösztönöznénk a nőket, hogy gondosan gondolkodjanak a fájdalomcsillapítók szedése előtt, és tartsák be a meglévő útmutatásokat – a lehető legrövidebb időn belül vegyék be a lehető legalacsonyabb adagot.